Jumaat, 31 Oktober 2008

Sifat-sifat solat nabi part 1:As solah: It is compulsory

Sesungguhnya solat mempunyai kedudukan yang sangat agung dalam agama Islam ini. Sebab, solat merupakan tiang agama yang menyangganya, dan amalan yang pertama yang akan dihisab dari seorang hamba kelak pada hari kiamat. Mengingat begitu pentingnya solat dan begitu tingginya kedudukan ia di dalam Islam, maka solat termasuk salah satu wasiat yang disampaikan oleh Rasulullah, saat baginda dalam keadaan sakaratulmaut, "Demi bapa dan ibuku sebagai tebusannya". kemudian beliau bersabda:
"Jagalah solat, jagalah solat dan hamba sahaya kalian."
semoga sebaik-baik selawat dan salam tercurah atas diri baginda

Apabila penting solat tersebut telah difahami, nescaya tidak akan didapati dalam masyarakat Islam perkara-perkara yang menyeret kepada perbuatan keji dan dosa. Sebab, penyebab utama perkara-perkara tersebut adalah kerana mereka meninggalkan solat atau meremehkan pelaksanaannya. Allah berfirman

"Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatan- perbuatan) keji dan mungkar. dan Sesungguhnya mengingat Allah (shalat) adalah lebih besar (keutamaannya dari ibadat-ibadat yang lain). dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan." (Al-ankabut ayt 45)

Orang yang selalu mengerjakan solat lima waktu, maka ia tidak mungkin akan mengkhianati umat dan bangsa orang yang selalu mengerjakan solat lima waktunya serta orang yang selalu mengerjakan solat lima waktu maka ia tidak mungkin akan mengkhianati bangsanya, serta tidak mungkin pula mengkhianati risalah dan amanahnya.

Rasulullah telah memberikan kepada kita resepi yang mujarab untuk mengubati segala dosa dan penyimpangan. Sungguh, betapa banyak orang yang melakukan hal itudalam kehidupan kita sekarang ini, kecuali bagi sesiapa sahaja yang dirahmati Allah. Maka, wahai orang-orang yang digiring ke dalam penjara-penjara kerana kes dadah(ubat-ubatan terlarang)! Wahai orang-orang yang akal fikirannya berputar hanya mencuri, berbuat dosa dan jahat! dengarlah....!!!

Sesungguhnya Rasulullah telah bersabda:
"Bagaimana pendapat kalian, jika didepan pintu rumah seseorang diantara kalian ada sungai, sehingga setiap harinya ia mandi sebanyak lima kali, maka apakah masih tersisa sedikit pun kotorannya? Para sahabat menjawab, 'Tidak, ya Rasulullah.' Maka Raulullah Bersabda, itulah perumpamaan solat lima waktu. dengan nya Allah akan menghapus semua kesalahan (dosa)' "
(H. R Muslim)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan